Za pierogami przepadamy. Tym razem ja zrobiłam pieczone i dla odmiany z drożdżami i jajkiem.
Pieczone pierogi
wg. przepisu:
Ciasto:
* 1 kg mąki
* 0,5 l mleka
* 4 łyżki masła stopionego
* 2 jaja
* 2 lyzeczki cukru
* 50 g drożdży (lub 20 g suszonych)
* spora szczypta soli
Dla znajacych przepis na ciasto drożdżowe, wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.
Dla pozostałych:
1. Podgrzać mleko do 40C i dodajemy drożdze (w przypadku świeżych trzeba je pokruszyć) , sól, 1 łyżkę mąki i cukru.
2. W misce z mąką wymieszać drożdże i pozostały cukier, jaja wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło.
3. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto odstawiłam i zaczęłam obierać ziemniaki, cebulkę. Ziemniaki oczywiście ugotowałam a cebulę lekko podsmażyłam. Zrobiłam farsz: ziemniaki, biały ser, cebulka.
Powycinałam kółka i nałożyłam farszu, skleiłam a dodatkowo przycisnęłam końcówką widelca ich brzegi.
Pieczenie:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 20 minut, do zarumienienia. Chłodzimy na kratkach- by dobrze odparowały.
Podawać ze śmietanką i kapusta kiszoną:))
----------------------
Rogaliki drożdżowe
Ciasto:
takie jak przy Pierogach Pieczonych
Ciasto rozwałkować na bardzo bardzo cienko. Powykrawać z ciasta trójkąty wysokości ok. 20cm, podstawa trójką ok. 5cm. Na podstawę każdego trójkącika położyć jedną łyżeczkę dżemu (najlepiej twardej marmolady, kostkę czekolady lub mały owoc- truskawkę etc.)zwinąć zaciskając boki przed wypłynięciem nadzienia. Zakręcić rogi rogala. Posmarować białkiem i posypać cukrem.Piec w temp. 200 stopni C, ok.30 minut
Ciasto do rogali to oczywiście resztki z ciasta pierogowego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz