czwartek, 1 września 2011

Pleśniak z bananami

Fotki później.

Pleśniak


5 jajek,
0,5 kg mąki,
proszek do pieczenia,
proszek waniliowy,
banany,
1 margaryna
3/4 szklanki cukru


mąkę, proszek do pieczenia,cukier waniliowy margarynę i 5 żółtek z jajek zmieszać, rozgnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, tak aby ciasto było naprawdę kakaowe;-) Później podzielić każdą z części na: 3 części (w tym jedną trochę większą).
Obrać banany, pokroić w plasterki, zmieszać z gałką muszkatołową i cynamonem.
Ubić na bardzo sztywną pianę 5 białek, pod koniec dodać cukru.
Przygotować blachę. Rozkruszyć jedną część białą i jedną część kakaową na kulki, jak na kruszonkę. Rozmieszać je;-) by było kolorowo. Na następnej warstwie rozłożyć banany, później znów kruszonkę (białą i kakaową), ubitą pianę, znów kruszonkę (kolorową).
Najlepiej, aby pierwsza warstwa kruszonki ( na spodzie ciasta) była najgrubsza.
Dobrze smakują też czerwone i czarne porzeczki, jabłka (mus jabłkowy).

piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut.

Podziękowania dla Basi z Lublina za mikser :-)))

2 komentarze:

Potworek pisze...

a prosze :P

Unknown pisze...

hm... nigdy nie jadłam pleśniaka z bananami - spróbuję :-))