środa, 25 lipca 2012

pleś.niak bol.kowy





przepis na dużą blachę

Składniki:
5 jajek
2 szklanki cukru,
0,5 kostki margaryny
0,5 łyżeczki kako
0,5 łyżeczki sody
trochę owoców

Mąkę i sodę wymieszać, dodać żółtkach, 1 szklankę cukru i margarynę. Wszystko wymieszać. Rozdzielić ciasto:  3/4 ciasta zrobi się biały spód, a z 1/4 czarną kruszonkę.  do 1/4 dodać kakao.
Rozłożyć spód na blaszce, przygotować kakową kruszonkę. Następnie zrobić beza: mikserem wymieszać białka z 5 jaj i powoli dodawać 1 szklankę cukru. Ubić na sztywną pianę.
Na biały spód rozłożyć owoce, potem pianę, a potem pokruszyć kakową kruszonkę.

Później zrobiliśmy babeczki, resztę porzeczki też do nich wrzuciliśmy

1 komentarz:

Unknown pisze...

Babeczki są cudowne. Wyobrażam sobie lekko kwaskowy smak porzeczek. Pozdrawiam ciepło, Asia.