wtorek, 15 lutego 2011

kalafiorowo

Kalafior w cieście naleśnikowym



Składniki:

• 1 kg kalafiorów, podzielonych na różyczki jednakowej wielkości
• 3 łyżki mąki
• 1 jajko
• 100 ml białego wina
• olej do głębokiego smażenia
• sól i pieprz

Wykonanie:

* Różyczki kalafiorów włożyć do wrzącej wody, posolić i gotować przez około 7 - 8 minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedzić i ostudzić.
* Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i białe wino, oprószyć solą oraz pieprzem. Mieszać trzepaczką aż składniki się połączą.
* Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i kilkakrotnie obracać, by były równomiernie pokryte ciastem.
* W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wkładać po kilka różyczek i smażyć aż się zrumienią. Usmażone kalafiory wyjmować łyżką cedzakową i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz i podawać gorące.

Spróbuję jeszcze zrobić różyczki kalafiorowe z serem w cieście naleśnikowym;
Utrę ser na tarce, pokryję różyczki i zanurzę w cieście kalafiorowym.


wg przepisu

Brak komentarzy: