Samosy
Składniki na ciasto do samosów
* 3 łyżki masła,
* 2/3 szklanki mąki,
* pół łyżeczki proszku do pieczenia,
* pół łyżeczki soli,
* 4 łyżki wody.
Składniki na nadzienie do samosów
* 3 średniej wielkości ziemniaki,
* 1 ząbek czosnku,
* 3/4 czerwonej papryczki chili,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru,
* pół łyżeczki sproszkowanego chili,
* łyżeczka soli,
Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką za pomocą rąk tak, by ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane, czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy ją widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kulę. Ciasto na samosy odstawiamy na bok.
Ziemniaki, potrzebne na nadzienie, gotujemy. Po ostygnięciu wyrabiamy z nich purée. Dodajemy imbir, kminek, czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.
Z ciasta na samosy formujemy malutkie kulki. Każdą po kolei rozwałkowujemy w niewielki, cienki i okrągły placek. Placki dzielimy na pół. Przekrojony brzeg samosa zwilżamy odrobiną wody i oba jego końce sklejamy ze sobą. Do środka nakładamy farsz do pierogów. Górną, owalną krawędź, także sklejamy i łączymy z poprzednimi „zamykając” nadzienie, a samosom nadając kształt trójkątów.
Samosy pieczemy w 200 stopnia przez 30minut.
wg. przepisu z lekkimi modyfikacjami.
zielony sos:
pare listków pietruszki, inna zieleninka, 1 pomidor, pieprz, sól, oregano, chilli. Wszystko miksujemy.
Sałatka:
5 rodzajów sałatki, pół paczki kiełków pszenicznych.
---------------------------------------------------------
Mus z mandarynek
5 mandarynek, starty świeży imbir, łyżeczka cukru, gałka muszkatołowa. Wszystko miksujemy
----------
Pizza bez drożdży
Gdy nie mamy drożdży w pobliżu:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oliwy
2/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, oregano
Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek i ułóż na blasze posmarowanej oliwą i posypanej mąką.
ze źródła
"obłożenie według uznania" im więcej, tym lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz